Сайт на 4 "б" клас в ОУ "Д-р Иван Селимински" - Сливен

Отиване към съдържанието

Главно меню

Как да развием математически способности у детето

За родители

Често чуваме от родители да казват, че детето им не се справя с математиката. Това може да се превърне в сериозен проблем, защото усвояването на математиката е абсолютно необходимо за бъдещото развитие в училище и по-късно в живота. Децата се нуждаят от стабилни знания по този предмет, за да успеят в по-горните класове, после в университета и да имат повече възможности за избор на кариера.
Затова не изхождайте от вашите спомени, ако математиката не ви е вървяла в училище, а я превърнете в част от всекидневния живот на детето. Окуражавайте го да използва числата и аритметичните действия ежедневно в практиката: да преброи чиниите на масата, да напазарува стоки за определена сума, да сметне колко още картофа трябват... Така то започва да разбира смисъла от усвояването на математическите знания.
Ето няколко упражнения за развиване на математическите способности на детето:
Накарайте детето да сортира различни предмети и да преброи по колко има от всеки вид. Например: две колички, три кукли и една топка – общо 6 играчки.
Измисляйте интересни задачи с думи, за да разбере основните положения и понятия в математиката. Например: Една катеричка имала 6 лешника. Изяла два от тях. Колко са й останали? Ще й стигнат ли за зимата или трябва да събере още?
Научете го да пише четливо числата - 25% от всички грешки в решаването на математически задачи се дължат на нечетливо писане.
Обяснете му как да решава задачи. Създайте на детето навик да прочита условието на задачата няколко пъти. Научете го и в най-сложната задача да разпознава отделните части, с които може да се справи стъпка по стъпка.
Научете го как да решава задачи наум. Решаването наум помага за автоматизирането на някои действия и подходи и по-лесното разпознаване и прилагане на вече усвоени модели.
Покажете му как да се справи с домашното си. Писането на домашно доразвива знанията, които детето получава в клас. Учете го да започва всяко домашно с четене на урока в учебника или примерите от учебната си тетрадка.
Включете новите технологии активно в усвояването на математиката – има достатъчно образователни математически игри, с които детето може едновременно да се забавлява и учи, докато ползва телефон, таблет или компютър.
Насърчавайте пространственото и логическо мислене чрез забавни игри като шах, судоку, танграми, пъзели.

http://www.roditeli.org


 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню